Vetoomuksen "vastaan" -sanasta...

Olen iloinen vetoomuksen aiheuttamasta, tarpeellisesta ja runsaasta keskustelusta hyvinvointikentällä. Samaan aikaan olen ollut ihmettynyt siitä, miten tärkeäksi joille kuille on noussut se, että vetoomuksessa ei pitäisi mainita sanaa “vastaan”. Palaute vetoomukselle on kuulunut silloin, että on “epäjoogista” olla jotakin vastaan, tai niin, että olisi kivempi, jos vain “irtisanouduttaisiin” muttei vastustettasi lainkaan.

Olen vastannut tällaisiin viesteihin alla olevasti:

Read More
Mia Jokiniva
Olenko minä oikeassa?

…Jos vaikka joogaa vasten tätä "itsen kuuntelua" tahtoo heijastella, niin oikeastaan joogan lähtökohta filosofiana on hyvin päivänvastainen: ÄLÄ usko omaa mieltäsi, äläkä etenkään omia mielipiteitäsi. Itse asiassa tämä sama on myös (hyvinvointi)valmentamisen lähtökohta: Opettele tarkastelemaan kriittisesti ajatuksiasi, mielipiteitäsi, uskomuksiasi, tahtoasi, halujasi, omia oikeutuksen kokemuksiasi, tunnereaktioitasi - koko maailmankuvaasi, johon olet kasvanut.

Read More
Mia Jokiniva
"Jooga on ihanan lempeää" - tai sitten ei

. Siitähän joogassakin on yksinkertaisimmillaan kyse: toden näkemisestä totena, sellaisena kuin tosi juuri-nyt-ja-tässä on, sen sijaan että samaistuttaisiin jatkuvasti mielen haluihin siitä, miten haluttaisiin, että todellisuus on. Kärsimys, tuo todellisuuden ja omien mielikuvien välinen kitka!

Read More
Mia Jokiniva
The saga continues...

Tuli vuosi 2017, olin kutsunut australialaisen joogaopettajani, maailman mittakaavassa mielestäni yhden hienoimmin joogan sisäistäneistä opettajahahmoista, Simon Borg-Olivierin vierailevaksi opettajaksi Urban Mandalaan. En tuntenut Simonia, olin vain osallistunut hänen kursseillaan kaukana kotoa, joten tietysti se vähän jännittikin, että viihtyykö hän näin pohjoisessa, ja miten kaikki menee.

Autuaan tietämättömänä tästä paljastumaisillaan olevasta, melkein käsittämättömästä kytköksestä, me lähdettiin sitten Eiran rannan kallioille Mikon ja Simpan kanssa kurssin jälkeen. Auringon laskiessa alkoi sitten tulla juttua. Simon osasikin ihan hämmentävän hienosti selittää Kalevalan symboliikkaa, taitoi ihan ihmeellisiä suomalaisia sanoja, puhui pitkät pätkät ruotsia... Siis niin toiselta puolelta maailmaa oleva mies, kun vain olla ja voi.

Read More
Mia Jokiniva
Lähdin tulella leikkimään, ja…

Ikuisen elämän palvonta vaihtui kuolemaksi, jota hierottiin ryppyvoiteiden sijaan kasvoihimme kaikkialla Kevään, uuden elämän ja yangin symboli Milano muuttui ruumishuoneeksi. Ajankohtaisohjelmissa lueteltiin lakonisesti ruumiiden määriä. Teollisuuden liukuhihnat ja liikuntakeskuksien laitteet sammuivat. Kadut ja koulut tyhjenivät. Yinisesti jännittävintä oli, että yhtäkkiä koko maailman katse kääntyi vanhuksiin, kun vielä puolta vuotta aiemmin he eivät, suoraan sanoen, kiinnostaneet ketään.

Read More
Mia Jokiniva
Mielen metsien avohakkuu, osa 2

Tavoitteeni on tarjota kirjan kautta lukijalle mahdollisuus rakentaa metsäjoogaamisen avulla metsästä paikkana ja metsästä tilana uudenlaisia kielellisiä, mielikuvallisia ja kehollisia merkityksiä. Ehkäpä uudet merkitykset niveltyvät osaksi vanhoja metsämielikuvia, täydentävät ja jopa uudistavat niitä. Metsäjoogan läsnäoloharjoituksien ja luonnosta löytyvien asioiden avulla tehtävien asentojen ruumiillinen ulottuvuus on selvä: metsäjoogan kautta ”osallistutaan metsään”, ei vain puhuta siitä tai kävellä pitkin polkua sen keskellä. Metsä myös ”ilmentyy” meissä, kun teemme harjoitusta vuorovaikutuksessa metsän kanssa. Kyse on siis vuorovaikutussuhteesta, joka luo merkityksellisyyden kokemuksia ja rakentaa siksi omalta osaltaan myös tulevaisuuden maailman arvoja ja sitä, millaisen ympäristön jätämme seuraaville sukupolville.

Read More
Mia Jokiniva
Mielen metsien avohakkuu, osa 1…

Ihminen ymmärtää ympäristönsä kokemisen ja tekemisen avulla, mutta myös säilyttää paikkoja itsessään visuaalisina muistoina ja paikkoihin liittyvinä tarinoina. Siksi paikka, kuten vaikkapa jokin lapsuutesi metsikkö, ei ole koskaan vain jokin fyysinen sijainti kartalla, vaan siihen liittyy myös kielen kautta ja kehollisesti ylläpidettyjä merkityksiä, kuten vaikkapa mielikuviasi, kertomuksiasi ja aistimuistojasi siitä, mitä metsä tarkoitti sinulle lapsuudessasi ja mikä on metsäisen luontoympäristön arvo sinulle nyt.

Näitä merkityksiä siirrät vuorovaikutuksessa muiden kanssa eteenpäin, esimerkiksi omille lapsillesi. Näin jokainen suomalainen osallistuu metsäkäsitteen jatkuvaan uudelleenrakentamiseen ihan huomaamattaankin.

Read More
Mia Jokiniva
Mitä on vahvuus?

Mitä on todellinen vahvuus? Yleinen ajatus on pitää sitä samana asiana kuin voimakkuutta. Mutta todellisella vahvuudella ja kehon / mielen raa'alla voimalla ei ole juurikaan tekemistä toistensa kanssa.

Read More
Mia Jokiniva
Pyhä padmāsana

Jos luulit, että alla olevassa kuvassa Buddhan taustalla on vain yksi kauniisti veistetty temppelin pilari muiden joukossa, saanen oikaista erehdyksen. Ehei suinkaan! Tämä tässä on nimittäin padmāsana.

Read More
Mia Jokiniva