Klo 5.00. Elovenan pikakaurapuuro ja instant-kahvia pienestä rapisevasta muovikuoresta. Parvati katselee kuoren selkämyksestä minua sympatiseeraavasti. Jännittää. Edessä on 14 kilometrin kävely paljain jaloin Arunachalan ympäri. Ei viittoja, ei karttoja, ei googlemapsia. Oppaana vain ihmisten halu auttaa.
Read More…Kristan yritys ymmärtää kuolemaa konkretisoituu ensin maalauksen vangitsevaan pintaan, mutta kasvaa sitten kokonaiseksi luopumisen etnografiaksi, jossa liikutaan Lontoon, kankaan kertoman tarinan ja syvän surun, sukupuoliroolien, hulluuden, kivun ja viimein myös lohdun ja toivon väreissä.
Read More…So if we as yoga therapists do not recognize yoga's historical change from a pretty radical "path to self-realization" into a non-invasive and complementary tool of health industry (influenced hugely by the worldviews of Western medicine and physiotherapy), we might not facilitate our students nor yoga at all levels, despite our own honest intentions...!
Read MoreKoen, että vaikeneminen on aivan äärimmäisen epälojaalia ja munatonta toimintaa hyväksikäytön uhreja kohtaan keneltä tahansa ihmiseltä, mutta etenkin joogaopettajilta, siksi halusin kirjoittaa tämän. Tärkeää on huomata myös se, että seksuaalinen hyväksikäyttö ei kata pelkkää väkisin suoritettua yhdyntää, vaan paljon, paljon muutakin. Vain uhrien kertomuksien perusteella voimme tietää, miten vakavat jäljet “viattoman näköisistä” kouraisuista - esimerkiksi Patthabhin ja Trumpin suosimasta pussy grabbingista jää. Vasta 20 vuoden jälkeen moni Pattabhi Joisin tielle jäänyt kertoo, mitä tapahtui, kun luotettu opettaja, jonka oppiin tultiin “paranemaan”, olikin ahdistelija.
Read More….Itsekin tein jossakin vaiheessa tällaista melko yksipuolista joogasuuntausta päivittäin miltei 10 vuotta. Mutta lopulta kaipasin joogaan niin paljon enemmän syvyyttä, filosofiaa ja monipuolisuutta, että lähdin eteenpäin. Halusin työhöni opettajana lisää luovuutta ja mahdollisuuden auttaa ihmisiä niillä työkaluilla, joita he tarvitsevat. Tämän kirjan juttu kertoo siitä, miksi vinyasa flow on ollut yksi vastaus minulle.
Read MoreRadio Ylen Horisontti teki tänään pääsiäisen kunniaksi jakson hiljaisuudesta. Kanssani studiossa juttelemassa kävivät hiljaisuuspioneeri, tutkija-dosentti Outi Ampuja ja teologian tohtori Mika Pajunen.
Read MoreSuomalainen joogi tuntee usein paremmin intialaisen hindupantheonin kuin oman kansanperinteensä. Ainakin omalta tuttavapiiriltäni hindukulttuurin perusaineksen, trimurtin, jumaluuden kolmen eri puolen, luetteleminen sujuu “intiaksi” helposti: Brahma edustaa luomista, Vishnu elämän ylläpitämisen energiaa ja Shiva taas syklin päätöstä, kuoleman ja tuhon kasvoja. Saman kolmijaon näkeminen Kalevala-eepoksen kolmen suuren tietäjän, Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen, hahmoissa, ei olekaan yhtä selvää pohjoisen joogille. Omasta mytologiastaan etääntynyt suomalainen kun suhtautuu perinteensä vastaaviin olentoihin enemmänkin virsuissa astelevina satuhahmoina kuin voimallisina alitajunnan arkkityyppeinä tai jumalmaailman edustuksina. Katse kääntyy avatarenergioita pohdittaessa helpommin Himalajan rinteille kuin Vienan Karjalaan.
Read MoreTuorein joogalehti Anandan numero teki kivan haastattelun Metsäjoogaan liittyen. Lue juttu tästä linkistä. Haastattelijana Måns Broo.
Read MoreGitan asetelema avaa lukijalleen näköaloja pitkälle tulevaan. Se alleviivaa edelleen intialaisissa oppilas-opettaja-suhteissa yleisesti vallitsevaa tilannetta, jossa oppijärjestelmän baba, opettaja, brahmiini, pandit, swami ja/tai jumalten sanansaattaja ei ole kiinnostunut kriittisten mielipiteiden yksilöstä. Se ei kunnioita lännen tieteilijä-arkkityyppiä, jota vaikkapa oma akateeminen maailmamme ihailee ja edellyttääkin. Sellaiset hyveet kun asettuvat traditionaalin intialaisen “oppilaan” hyveiden kanssa oikeastaan aivan vastakkain.
Read More