Kenen faijalla on isoin auto (tai hartiat)?
Shaiva-, shakta- ja buddhalaisen tantran raakoina ja raivokkaina esiintyviä jumalattaria ihmetellään usein. Miksi rituaalin keskipisteessä on väkivaltainen ja uhkaava, usein rumaksi ja holtittomaksi kuvattu hahmo, johon kuitenkin halutaan usein samaistua ja jopa konkreettisesti yhtyä? Eikö jokin hillitty ja eteerinen hahmo (Neitsyt Marian tapaan) olisi sopivampi siunaksen suoja?
.
Julmien jumalattarien funktion ymmärtää paremmin, kun käsittää, että mahdollisimman 'vaarallisen' hankkiminen omiin joukkoihin on merkinnyt palvojalle/yhteisölle samalla myös parasta mahdollista suojelijaa ulkopuoliselta uhalta. "Kenen faijalla (mutsilla) on leveimmät hartiat" on pätenyt myös tässä kisassa turvan tuojana.
.
Rituaaliantropologinen tutkimus muistuttaa myös siitä, että rituaaleilla on tämän, yhteisössä valtaa jakavan ja järjestävän tarkoituksen ohella usein myös subjektiivinen tunnetason funktio tekijöilleen: Pelon, epävarmuuden, toiseuden ja vaaran rituaalinen käsittely auttaa jäsentämään ja jaksamaan epävarmaa arkea. Kaaokseen hakeudutaan systemaattisesti, jotta siitä voidaan rakentaa uusi kosmos. Vaikeiden tunteiden käsittelylle aukeaa rituaalissa areena, jota yhteisön arjessa ei välttämättä ole tarjolla.
.
Tätä luentoa pitäessä tuli välttämättäkin mieleen, miten monelta korona-ajan oudolta lieveilmiöltä, pelkojen purskahtamisilta salaliittoteorioiksi, ihmisten pimahtamisilta nettikiusaajiksi jne. olisi ehkäpä vältytty, jos meidän yhteiskuntamme tarjoaisi pelon, vaaran ja epävarmuuden käsittelyä myös jotenkin säännönomaisesti rituaalien tapaan. Onko meillä sellaista? ...Siis varmaan joillekin TV ja sarjat, mutta tarkoitan ihan yhteisöllisiä juttuja…? Löytyykö sellaisia?
.
#350h #joogaopekoulutus #tantramoduuli